Even googelen op het woord ‘reiki’ en je raakt in complete verwarring: is het vette onzin of is het life changing? Deze uit Japan afkomstige helingwijze door handoplegging roept in onze westerse wereld best wat weerstand op. Want wat is wetenschappelijk te bewijzen en hoe kan zoiets simpels als handoplegging nou medicatie of jarenlange therapie vervangen? Een denkwijze die, zoals het woord het al zegt, voornamelijk in het brein blijft hangen. Terwijl ‘de wereld van energie’ ons meeneemt naar diepere lagen in onszelf, om uiteindelijk bij je ziel en zielsmissie uit te komen.

Er voor uitkomen dat ik met Reiki-energie werk, komt voor mij aardig in de buurt van ‘uit de kast komen’. Opgegroeid in een sfeer waar het hoofd het voor het zeggen had en waar weinig tot geen aandacht voor gevoelens was, snap je dat ik behoorlijk wat blokkades heb moeten overwinnen.

Reiki is één en al voelen. Dus als je gevoelsleven afgesloten is (ik was een wandelend hoofd), kun je Reiki moeilijk accepteren, ontvangen en doorgeven.

Tel daarbij op dat in bepaalde geloofsgemeenschappen ‘werken met energie’ naar het land der fabelen (of zelfs naar het land der duivelen) wordt verwezen, en je snapt dat ik me, als ervaringsdeskundige uit die hoek, geroepen voel om wat meer uitleg te geven.

Bij deze stap ik dus uit die kast: ik geloof dat alles energie is (ja echt alles!!) en dat Reiki het bewust inzetten en gebruiken van die universele levensenergie is.

Handoplegging

Als ik zeg dat alles uit energie bestaat, zuig ik dat niet uit mijn dikke duim. Er is inmiddels aardig wat wetenschappelijk bewijs dat er meer is dan wat ons oog kan zien. Pionier Einstein wist het al:

“Everything is energy and that’s all there is to it. Match the frequency of the reality you want and you cannot help but get that reality. It can be no other way. This is not philosophy. This is physics.”

De Reiki-methode is een uit Japan afstammende manier om te helen door handoplegging. Waarschijnlijk is de werkwijze van Reiki de oudste geneeswijze, want op Egyptische graftomben en tempels zijn beelden gevonden van genezing door handoplegging. Ook hoorde handoplegging bij oude genezingspraktijken van de Kahuna’s, Aboriginals en Indianen, maar misschien wel het bekendste voorbeeld van handoplegging is die van Jezus en zijn leerlingen.

Dit laatste bracht de grondlegger van de traditionele Reiki methode, doctor Mikao Usui, op het idee voor onderzoek. Want wat was het dan wat Jezus door handoplegging doorgaf en wat mensen heelde? Zo ontwikkelde hij een methode waarin je je kunt scholen, het Usui Reiki-systeem. Met dank aan deze methode ontstond de mogelijkheid om de energie te kunnen gebruiken voor heling van onszelf en anderen. Door fysieke handoplegging of door op afstand de helende energie te sturen naar hen die daar om vragen.

God-Power

De Reiki behandelaar is een kanaal, een doorgeefluik van universele levensenergie, ook wel God-power genoemd.

Werken met Reiki betekent niet meer en niet minder dan het doorgeven van hoogtrillende energiefrequenties.

Er vanuitgaande dat Reiki- energie een goddelijke oorsprong heeft, mogen wij mensen erop vertrouwen dat de helende energie daarheen gaat waar het op dat moment nodig is. Dat maakt het voor iedereen toegankelijk en ook is het een geneeswijze die ons bij de schepping gegeven is. Dichter bij de natuur kun je het niet krijgen, we zijn het alleen vergeten, moeten het ons weer in herinnering brengen en actief gaan toepassen.

Holistisch

Reiki is een zachte en liefdevolle manier om te helen. En omdat de mens een holistisch wezen is, werkt Reiki op zowel mentaal, emotioneel alsook spiritueel niveau. Het wordt ingezet bij tal van lichamelijke klachten, maar ook op het gebied van de geest.

De kracht van Reiki ligt in de eenvoud en vanzelfsprekendheid, precies de reden dat ik me er vanaf het moment van kennismaking zo mee verbonden voel. Mijn hoofd mag er tussenuit, ik hoef het allemaal niet te bedenken of te kunnen begrijpen, het proces doet zijn werk. Ik geef door en de energie gaat daarheen waar het ‘t hardst nodig is.

Fabrieksinstellingen

Reiki brengt je dichter bij de essentie van je ware zelf, waardoor je beter in je kracht komt te staan.

Nieuwe stappen durven zetten, privé of in je business, vraagt vaak om het helen van blokkades. Belemmerende overtuigingen, zoals ‘ik ben niet goed genoeg’ of andere vormen van twijfel, kunnen flink opspelen als je op het randje van je comfort zone staat. In iedere fase van je leven komen uitdagingen voor en hoe meer blokkades je geslecht hebt, hoe meer je met ease & joy kunt leven en ondernemen. Met het liefdevol aanraken en helen van de blokkades zie je ineens weer nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook zie je jezelf weer in een ander licht, je onzekerheid smelt als sneeuw voor de zon en je komt terug in je oorspronkelijke kracht.

Ik zie Reiki als een middel om je ‘terug te zetten naar je oorspronkelijke fabrieksinstellingen’. Waar we gedurende ons leven zoveel blokkades en pijnpunten opgebouwd hebben, helpt de Reiki-behandeling je daar op een liefdevolle wijze vanaf. Je wordt meer en meer jezelf.

Een ongoing groeiproces naar de mooie, krachtige, pure en authentieke persoon die je al was, maar die vaak niet meer zichtbaar en voelbaar was.

Met het doorgeven van Reiki-energie kan ik mijn missie ‘mogen zijn wie je bent, dat is geluk’ nog mooier vormgeven.

Persoonlijke groei

Het ontvangen en mezelf behandelen met Reiki heeft gezorgd voor een explosieve groei, zowel op persoonlijk vlak alsook op ondernemersgebied. En ik kan je wel vertellen dat ik in de loop van mijn leven zoveel blokkade-stenen opgestapeld had, dat ze met elkaar een stevige muur vormden. Die moest langzaam afgebroken worden. Steen voor steen viel op de grond en in de ruimte die ontstond kwamen de mooiste ideeën tot leven. Dit proces verliep soms kalm, maar soms ook stormachtig. Maar altijd werd precies op het juiste moment dat deel aangeraakt wat geheeld mocht worden. Terugkijkend ben ik intens dankbaar en vooruitblikkend verwacht ik alleen nog maar meer moois!

Reiki in business

Ik & mijn droombusiness … met dank aan de helende kracht van de universele Reiki energie, staat die business er nu en mag ik er onderdeel van uitmaken. En ja, er moesten wel wat muurtjes afgebroken worden en daarmee vielen ook wel wat tranen, want mijn ego was krachtig, maar het was het waard. Méér dan waard!

Gaan doen waarvoor je hier op aarde gekomen bent, is werkelijk het mooiste geschenk wat je jezelf kunt geven.

Dus ja, het antwoord op mijn beginvraag lijkt me duidelijk: voor mij is Reiki dus geen vette onzin, maar life-changing!

Henny van Veldhuisen

Dit was een gastblog van Henny van Veldhuisen, die het afgelopen jaar meerdere trajecten bij mij volgde om haar ondernemer- en Reiki skills verder te ontwikkelen. Henny combineert haar kennis over de Wet van Aantrekking met het werken met (Reiki) Energie. Wil je meer lezen over de inspirerende reis van Henny, of met haar samen werken? Via www.hennyvanveldhuisen.nl lees je meer over haar prachtige reis en aanbod.