Het is weer december. De maand van gezelligheid, feestjes, borrels op werk, samenzijn met vrienden en familie. Maar voor veel mensen is december vooral erg vermoeiend. Het kan een grote uitdaging zijn om tijdens de feestdagen bij jezelf en in balans te blijven. Herken je dit? Met onderstaande tips weet je zeker dat je fluitend en in balans de feestdagen doorkomt.

Plan op tijd rust in

Voor veel mensen voelt het dat ze geleefd worden tijdens de feestdagen. Feestje hier, borrel daar. Je agenda zit overvol waardoor het voelt alsof er geen ruimte meer is voor jezelf. Dit zorgt bij veel mensen voor een opgejaagd en gestrest gevoel. Wees dit voor en plan van te voren genoeg ruimte in voor jezelf. Als je weet dat je de hele avond aan het kerstdiner zit, dan kun bijvoorbeeld overdag even gaan wandelen in het bos. Of plan alvast een ontspannen massage of saunabezoek tijdens de piekmomenten, zodat je heerlijk tot rust komt. Onthoud: hoe drukker je agenda, hoe meer ruimte je nodig hebt voor jezelf! Zo zorg je dat je beter in balans blijft en meer kunt genieten van de mooie dingen die de feestdagen met zich meebrengen, zoals samenzijn met vrienden en familie.

Geef jezelf toestemming om “nee” te zeggen (zodat je “ja” zegt tegen jezelf)

Tijdens de feestdagen kan er nogal veel van je gevraagd worden. Al die feestjes en (werk)borrels kunnen als een verplichting voelen, wat veel energie kan kosten. Geef jezelf daarom toestemming om “nee” te zeggen als je “nee” voelt. Stel prioriteiten en ga bij jezelf na waar je echt bij wilt zijn en wat jouw energie waard is. Wanneer je er echt niet onderuit komt (bijvoorbeeld op een werkborrel), dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om ‘even’ je gezicht te laten zien en na het hoogtepunt (meestal de speech van je leidinggevende) je met een goede smoes uit de voeten te maken. Je hebt dan toch aan je ‘verplichting’ voldaan, maar verschiet niet direct al je kruit. Zo spaar je wat energie voor de rest van de maand en blijf je beter in je energie.

Scherm je energie af

Ben je gevoelig voor prikkels en energie van anderen, dan kan december een vermoeiende maand zijn. Het kan lastig zijn om in je eigen energie te blijven, waardoor je moe en uit balans kunt raken. Daarom is het extra belangrijk om heel bewust je energie af te schermen tijdens de feestdagen. Op deze manier blijf je beter in je lichaam waardoor je energieveld om jou heen ook steviger is en je minder last hebt van prikkels en energieën van buiten. Zo kan jij met gemak iedere kerstborrel aan!

Wees extra lief voor jezelf

Maak het jezelf niet moeilijker dan het al is. Er wordt al zo veel van je gevraagd deze maand en het is al zo lastig om bij jezelf en in je eigen energie te blijven. Help jezelf een beetje en laat die kritische en perfectionistische stem lekker thuis en wees lief voor jezelf. Creëer fijne momentjes voor jezelf en geniet hier oprecht van. Wanneer jij goed voor jezelf zorgt blijf je beter in balans, ben je een leuker mens en kan je je in liefde verbinden met alle mooie mensen om je heen. En is dat niet uiteindelijk waar het allemaal om draait deze maand?

Vind jij het ook lastig om in balans te blijven en wil je leren hoe je hier beter mee om kunt gaan? Neem dan gerust contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Liefs, Marije

“Waar gevoel is, is kracht”