Voel je de voorjaarskriebels al? De zon die steeds sterker wordt, met de belofte van een warme zomer in zicht? Ik wel! Ik voelde zoveel kriebels dat ik voor een paar dagen naar de zon vloog, om mij even in de zomer te wanen. Want oh, wat vind ik reizen toch fantastisch! Het liefst zou ik iedere maand wel op vakantie willen.

Helaas is er altijd een ding waar ik altijd enorm tegenop zie als ik op vakantie ga; de reis er naartoe.
Dat geprop ik zo’n vliegtuig, met al die mensen bij elkaar. Vaak ben ik op weg naar het vliegveld al helemaal uitgeput door alle prikkels en energieën die ik onderweg oppik, als ik niet goed op mijn energiebescherming let. Want er zijn nogal wat factoren die ervoor kunnen zorgen dat je energie (vaak onbewust) weglekt op reis.

Om je op weg te helpen heb ik daarom de 5 belangrijkste energievreters + tips om dit te voorkomen, voor je op een rijtje gezet. Zodat ook jij vol energie van je vakantie kunt genieten!

1) Een goede voorbereiding is het halve werk

Het lijkt een inkopper, maar veel mensen willen dit nog wel eens vergeten.
Zorg dat je voordat je aan je reis begint, thuis je energie al afschermt. Neem voordat je vertrekt even rustig de tijd om te gronden en je energie af te schermen. Op deze manier zorg je ervoor dat je energie minder snel weglekt wanneer je in de drukte van je reis terecht komt.

2) Plan je vliegreis zo relaxt mogelijk in

Houd bij het boeken van je vlucht rekening met je gevoeligheid en ga na op welke momenten van de dag jij het meeste energie hebt. Dit is heel persoonlijk.
Zo kan een (vroege) ochtend vlucht erg fijn zijn omdat het dan nog erg rustig is op het vliegveld en je voor de spits reist. Maar het kan ook zijn dat jij meer een avondmens bent, of liever overdag reist omdat je dan het meeste energie hebt.
Ga na wat voor jou de ideale omstandigheden en tijden zijn om te reizen en plan je vliegreis daaromheen.

3) Blijf uit de drukte, waar mogelijk

Het vliegveld, het vliegtuig, de incheckbalie, de securitycheck. Het zijn allemaal momenten waarin je te maken hebt met veel mensen die vaak ook gespannen energie met zich meenemen. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk tijd doorbrengt in deze situaties.
Zo kun je ervoor kiezen om alleen met handbagage te reizen (je ontwijkt dan de incheckbalie en bagageband) of laat iemand anders voor je in de rij staan, terwijl jij even rustig apart gaat zitten om tot jezelf te komen.
Hetzelfde geldt voor het wachten bij de gate. De meeste mensen gaan bij de gate zitten van waaruit het vliegtuig vertrekt en staan ruim van te voren al zenuwachtig in de rij om als eerste het vliegtuig in te kunnen.
Maak je los van deze energie en ga een eindje verderop zitten waar het rustiger is. En zorg dat je als laatste het vliegtuig in gaat. Zo hoef je niet onnodig in een gestreste rij te staan, heb je langer de tijd om bij jezelf te blijven en houd je de tijd in het vliegtuig (met gestreste mensen) zo beperkt mogelijk. Alle beetjes helpen.

4) Kies een tactische plek in het vliegtuig uit

Dit is een van de belangrijkste factoren, want in een vliegtuig zit je een aantal uur ‘vast’ op je plek. Het is dan fijn om een zo rustig mogelijke zitplaats uit te zoeken.
Ikzelf ga altijd bij het raam zitten, omdat ik daar de minste mensen om mij heen heb. Zit je in het gangpad, dan zitten er al veel meer mensen (lees: gestreste energieën) om je heen en heb je ook nog te maken met alle passagiers die heen en weer lopen en de stewardessen met hun karretjes. Veel te veel prikkels voor mij. Maar wellicht vindt jij het juist fijn om op te kunnen staan en weg te lopen. Kies dan voor het gangpad. Het gaat erom dat je een plek kiest die werkt voor jou. Boek deze stoel van te voren, om onnodig gestress (zie punt 4) te voorkomen.

5) Maak je energieveld schoon na de reis

Ook dit vergeten veel mensen. Wanneer je uiteindelijk op je reisbestemming aangekomen bent, denk je er vaak niet meer aan om alle energieën die je onderweg hebt opgepikt los te laten. Hierdoor kun je dit onbedoeld nog lange tijd met je meedragen waardoor je je moe kunt gaan voelen.
Neem daarom bewust een moment om je energieveld schoon te maken. Dit kan je doen door een visualisatie oefening, maar ook door te douchen en andere kleren aan te trekken. Hierdoor begin jij fris en in je eigen energie aan je vakantie!

Liefs,
Marije