Angsten. Ze horen bij het ondernemen. Want ondernemen is groeien. En door groei ontstaat verandering. Je stretcht en zet stappen buiten je comfortzone. En dat roept angst op. Het kan je remmen in je ontwikkeling als ondernemer. En soms zelf volledig blokkeren. Zonde, want jij hebt zo veel waarde te bieden aan jouw klanten en de wereld.

Wanneer je door de angst heen kunt breken, komt er weer ruimte om jouw licht te schijnen. Om jouw dromen en verlangens te volgen, en alles en iedereen om je heen te verlichten.

Om je hierbij te inspireren heb ik mijn belangrijkste lessen hierover voor je op een rijtje gezet. Uiteraard allemaal vanuit eigen ervaring. Want angst hoort nou eenmaal bij het ondernemen, maar je hoeft je er niet door te laten tegenhouden. Weet dat jouw innerlijke kracht en verlangen altijd sterker is.

Les 1: Vertrouw op je eigen veerkracht

Als het iets is dat wij mensen gemeen hebben, dan is het wel onze onuitputtelijke veerkracht. Hoe groot een crisis ook, uiteindelijk veren we altijd weer overeind. En deze veerkracht zit ook in jou. Want kijk eens waar je bent, wat je allemaal al hebt meegemaakt en overwonnen. En…je bent er nog steeds! Je kunt nog steeds voelen, je verbinden, hopen, wensen, verlangen en geloven in een andere werkelijkheid. Het is wat ons mensen drijft en wat maakt dat we ongekende kracht in onszelf vinden in de donkerste momenten van het leven. Dat is waar het licht ontstaat. Het is juist dit contrast – voelen wat we niet (meer) willen – wat ervoor zorgt dat je jouw verlangen des te sterker kunt voelen. En de kracht voelt om weer stappen te zetten richting dit verlangen. Jouw veerkracht werkt als een katapult die enorm krachtige verlangens kan lanceren, vanuit de diepte van het dal. Vertrouw erop dat er altijd weer beweging omhoog ontstaat, hoe diep je ook bent.

Les 2: Keer naar binnen – contact met je intuïtie

Als iets een stevig tegenwicht biedt aan angst dan is het wel jouw intuïtie. De wijze en liefdevolle stem in jou die precies weet wat er nodig is en waar je heen beweegt, ookal weet je dat zelf misschien nog niet zo goed (of ben je het even kwijt). Door naar binnen te keren, rust te nemen en je af te stemmen om je innerlijke stem, help je jezelf om de antwoorden in jezelf te vinden. Om contact te maken met het verlangen dat jou roept en jouw bijdrage aan het grotere geheel te doorvoelen. We hebben allemaal een unieke waarde, ook jij. Door naar binnen te keren en dit op een diep niveau te voelen, ontstaat er vanzelf de kracht om door je angst heen te breken.

Les 3: Wees dankbaar voor alles wat er al is

Het klinkt als een cliché. En toch zit er zoveel wijsheid in het echt dankbaar zijn en voelen van wat er WEL is. Want er is zo veel! Je hebt al zo veel stappen gezet in je leven, zo veel bereikt! Vaak staan we alleen stil bij datgene wat er nog niet is. Waar we naartoe willen. Maar vergeten we om ons heen te kijken en te voelen en ervaren hoeveel succes, liefde en rijkdom er al is! De familie en vrienden om je heen. Je partner. Jouw veilige woning of plekje waar je je kunt terug trekken. De natuur om je heen. De vrijheid en rechten die wij als vrouwen hebben in dit land. De klanten die jij al hebt, de positieve invloed van jou op het leven van andere mensen, de impact die je NU al maakt (al is het maar 1 persoon). Het is er allemaal al. Hiermee verbinding maken en dit bewust voelen zorgt ervoor dat jouw trilling verhoogt en je hier nog meer van kunt aantrekken. Een mooie manier om dit te verankeren is door het creëren van een succesbord. Waarop je al jouw successen (privé en zakelijk) zichtbaar maakt. Zorg dat dit bord ergens hangt waar je het iedere dag ziet. Zodat je je iedere dag weer dankbaar voelt voor alles wat er al is.

Les 4: Maak verbinding met je verlangen

Een van de krachtigste manieren om je angst te overwinnen, is door je te verbinden met je verlangen. Simpelweg omdat dit nog krachtiger is, en meer energie in beweging zet dan de angst remt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te visualiseren hoe jouw droomleven of droombedrijf eruit ziet. En vooral door te voelen hoe dit voelt. Waar ben je, wie ben jij en wat doe je. Hoe voel je je als je daar bent en welke energie straal je uit. Door je dagelijks heel bewust te verbinden met jouw diepe verlangen of hartmissie versterk je dit krachtige gevoel. Waardoor het groeit en meer ruimte in neemt. Hoe meer je dit gevoel voedt, hoe sterker je naar jouw verlangen wordt toegetrokken. En hoe makkelijker het is om je angst aan te kijken en te overwinnen. Want je verlangen is altijd groter dan je angst.

Les 5: Durf los te laten – waardoor het weer gaat stromen

Controle en angst zijn als twee handen op een buik. Want waar angst is, komt controle meteen in actie. Samen nemen ze de regie over, bouwen allerlei veiligheidsmaatregelen in en beperken zich binnen hele rigide grenzen. Het werkt verlammend en stopt de energiestroom, waardoor je volledig kunt blokkeren.

Wanneer je de controle leert los te laten, en je overgeeft aan ‘de stroom’, kunnen dingen weer in beweging komen. Wanneer je je beseft dat je gedragen wordt, dat alles op een juiste tijd gebeurt en dat jij precies daar bent waar je moet zijn, kan de energie weer gaan stromen. Juist door de controle helemaal los te laten, en je over te geven aan wat er nu is, kijk je de angst in de ogen en kan je ook deze laten gaan. Wat er overblijft is liefde, veerkracht en vertrouwen.

Ik hoop dat dit artikel je inzicht geeft in dat angst en ondernemen (bijna) altijd samen gaan. Maar dat je vanuit een krachtige verbinding met jouzelf, liefdevol door deze angst heen kan groeien. Laat jouw licht schijnen. De wereld heeft het nodig.

Liefs, Marije

“Waar gevoel is, is kracht”

Gevoels-kracht expert | Coaching & Reiki voor hartonderneemsters | Natural Flow Coaching

Dagelijks inspiratie op Instagram | Mail mij meer Inspiratie